This Day in History: 2022-05-28

Aserbajdsjan 🇦🇿

Republikk i Kaukasus, helt langs Asias vestlige grense mot Europa. Grenser mot Georgia, Russland, Iran, Tyrkia og Armenia. Scorer svært høyt på Transparency Internationals korrupsjonsindeks. Den sittende presidenten har sittet i snart 20 år, og overtok stillingen etter sin far. Dårlig tegn.
Aserbajdsjan betyr Ildens Rike, og det virker livsfarlig å slenge fra seg en sigg noe sted siden det bokstavelig talt siver olje og gass fra bakken. Yanar Dag(Flammefjellet) er en brennende fjellvegg. Det siver gass ut gjennom fjellet som har tatt fyr en gang, og det brenner fortsatt. Boret etter olje siden 200 tallet, altså 1760 år før Norge gjorde det. De bygde verdens første offshore oljerigg på 1940-tallet, og den har nå vokst seg til en by på vannet med opptil 5000 innbyggere. Neft Daslari som den heter, har bibliotek, fotballbane, skole, leilighetskomplekser, butikker, bryggeri og 300 km med bilvei. Det er i forfall nå, men vel verdt et Google-søk.
Brød er hellig i Aserbajdsjan, og skal holdes unna bakken. Om brød blir for gammelt til å spises, vil det ikke bli kastet, men plassert et sted over bakken, i mange tilfeller hengende i trær. (Er det herfra den stammer den nydelige storyen om lederen som ga brød navn etter sin mor, som ProgramLederen®️©️ og hans bror ofte refererer til? Husker ikke) Verdens største KFC ligger i Baku, den er på 1600 kvm. Verdens eldste ildsted er funnet i Aserbajdsjan, sp man kan med ganske mye godvilje si at de oppfant peisen. Aserbajdsjan og Armenia hater hverandre. Virkelig. Positivt snakk om Armenia eller armenere vil bli møtt med sinne, og du vil mest sannsynlig nektes å komme inn i landet om du har et armensk klingende navn. Den tidligere viseforsvarsministeren for Aserbajdsjan er nå busssjåfør i Oslo(!). Landet er vilt opptatt av Eurovision, som de også vant for noen år siden.

Etiopia 🇪🇹

Land uten kystlinje nord-øst i Afrika, og kjent som Afrikas Horn. Etiopia har aldri blitt offisielt kolonisert, men har måttet slåss for sin uavhengighet mot Italia to ganger. Italia og Mussolini fikk juling begge gangene. Det er også, sammen med Russland, det eneste landet i verden som aldri har blitt okkupert. Et av de eldste landene på kloden, og stammer tilbake til 980 før Kristus. Det opprettholdes en stygg tradisjon med kjønnslemlestelse av jenter og kvinner, og tallet på hvor mange det gjelder skal ligge på hele 80%.
Det å få tvillinger er ansett som ulykke, da de visstnok skal sette døra på vidt gap for ugjestmilde ånder. De har 13 måneder i året og feirer nyttår i september. De ser også..kremt…omvendt eller opp ned på klokka, så 6 er 12 og motsatt. 70% av Afrikas fjell finnes her.
Språket skal være et helsike å lære seg, blant annet fordi det er ikke mindre enn 300 bokstaver i alfabetet. Samtidig snakkes det over 80 individuelle dialekter i landet. Verdens eldste fossil etter et menneske er funnet her, over tre millioner år gammelt. I Etiopia spiser man ofte popcorn til kaffen, og kaffen serveres i små kopper med mye sukker. Det er også ansett som svært uhøflig å takke nei til en kopp kaffe. Kaffedrikking stammer faktisk herfra. Legenden Abebe Bikila vant OL gull på maraton i 1960. Og i 1964. Barbeint. Jogges mye, i tillegg til de åpenbare løperne. Landet har flest plasser på UNESCOs verdensarv-liste i verden, hele 9 steder. Den første kvinnelige kampfly-piloten i verden til å skyte ned et annet fly var Kaptein Aster Tolossa, som var fra Etiopia. Det å spise noen form for dyreprodukter er strengt forbudt på onsdager og fredager. Utover å fostre gode mellom og langdistanseløpere, spilles det mye fotball. Tradisjonelt ble det spilt en form for landhockey, Genna. Det ble spilt rundt juletider for å minnes Jesus.

Nepal 🇳🇵

Innlandsstat i Himalaya inneklemt mellom India og Kina, i tillegg til en grense mot Tibet.
Eneste land i verden som ikke har et flagg med fire hjørner(kvadrilateralt som det heter(?)). Nepal har sin egen kalender, og feirer nyttår i April. De er nå i år 2078 og forholder seg til hendelser i resten av verden utifra den. De har også sin egen tidssone(NPT). Reiser du fra Norge må du stille klokka 4 timer og tre kvarter fram. Fem årstider; vår, sommer, monsun, høst og vinter. Siddharta Gautama, Buddha sjøl, ble født i Nepal. Verdens lengste håndtrykk noensinne var mellom to menn i Nepal, og varte i drøyt 42 timer. Ca 65% av alle Nepalere har aldri smakt alkohol. Fåtallet som drikker, drikker visstnok som en nordmann på charter. Man skal aldri ta en Nepaler på hodet, siden det er menneskets helligste del. Allikevel feires farsdag i Nepal ved at barna kan sitte å klappe far på hodet flere ganger i løpet av dagen. 10 % av Nepals bnp kommer fra turister som skal besøke Mt. Everest. Edmund Hillary klatret som kjent Everest. Han ledet også en offisiell ekspedisjon for å finne bevis for Yeti/Den avskyelige snømann i Nepal i 1958. Det drikkes veldig mye te i Nepal, blant annet en type som trekkes på tørket bæsj fra aper som har blitt foret te-blader. Veldig mange sherpaer fra Nepal reiser til Nordvest-landet for å bygge steintrapper hvert år. Verdens høyeste konsert på landjorda foregikk i Nepal på 6476 moh, med Oz Bayldon. Forøvrig en totalt intetsigende singer-songwriter etter hva jeg kan høre etter et lite minutts research. Nasjonalsporten i Nepal er volleyball, men langt fler spiller cricket eller fotball. Den gamle aktiviteten Dandi-Biyo spilles mye, men har aldri vært nasjonalsporten til tross for at mange mener det burde vært det. Det er et slags pinne-spill.