This Day in History: 2022-07-01

Burundi 🇧🇮
Verdens fattigste og minst lykkelige land.
Frem til 2020 ledet av tidligere opprørsleder og diktator, senere gjenfødt kristen, Pierre Nkurunziza. Han omskrev grunnloven under voldsomme protester, blant annet for å kunne sitte lenger enn to perioder. Fanatisk fotball-fan, og startet fotballklubben Halleluja FC, hvor han naturlig nok ble toppscorer. Han fengslet alt fra motspillere, dommere eller medspillere som ikke gjorde jobben sin, alltid med grunnen; «konspirasjon mot lederen». Det er ulovlig for joggere å løpe i grupper. Det fattigste landet som noengang har tatt OL-gull, Venuste Niyongabo vant på 5000 m i Atlanta. Den 64 år gamle Gustave the Gigantic man-eating crocodile of Burundi er verdens største, og skal ha tatt livet av omlag 300 mennesker. Over 7,5 meter lang og veier ca et tonn. I 2020 hadde ca 3% av Burundi internett.
Somalia 🇸🇴
Verdens nest fattigste land. Pasta er nasjonalretten. Kvinner er ved lov fullstendig underlagt menn. I første rekke fedre, før en eventuell ektemann. Abdullahi Sheikh Mohamed er Somalias toppscorer i fotball. Han har scoret tre mål. I 2004 hadde Somalia et opplag gitar-formede mynter. Somalia fikk sin første minibank i 2014. Er sammen med USA det eneste landet i verden som ikke har anerkjent FN-resolusjonen Barnas Rettigheter. Det er et børs-system hvor man kan investere i piratvirksomhet. Filmen Captain Phillips er basert på kapringen av skipet Maersk Alabama i 2009. Landet har 61 flyplasser, 6 av de med asfalt eller betongdekke. Det eneste landet i verden som ikke har noen sentral form for regjering. I Somalia parfymerer man bostedet sitt før man mottar besøk.
Rwanda 🇷🇼
Det første landet i verden som oppnådde fler kvinner enn menn i regjering. Afrikas tettest bebodde land. Et av fire land i Afrika som har «zero degree of freedom of expression» i følge FN. Plastposer har vært strengt forbudt siden 2008, også å ta med inn i landet. Øyekontakt er ansett som uhøflig. Fotballspiller Moussa Camara fikk i 2016 fem kampers utestengelse fra Rwandas Premier League for å angivelig ha brukt svart magi mot keeperen på et motstanderlag.
Canada 🇨🇦
Verdens nest største land. Statsoverhode; Dronning Elizabeth II. Canada ble ikke offisielt selvstendig fra Storbritannia før i 1982. De er også litt forvirra når det kommer til måling; lengde måles i meter, høyde måles i fot. Temperaturen på været måles i celsius, innen matlaging Fahrenheit. Mat veies i kilo, men om sin egen vekt bruker de pund. Oralsex ble tillatt i 1969. Leger i Canada kan skrive ut resept på turer i nasjonalparker og naturen forøvrig. En kanadisk 1$ mynt kalles en Loonie. I en grotte i Ontario finnes en vanndam med over to milliarder år gammelt vann. Winnie the Pooh er oppkalt etter Winnipeg, etter at AA Milne besøkte et zoo der og så en bjørn. Sjenerende kroppslukt på offentlig sted kan gi opptil to år i fengsel. I Yukon serveres Canadas svar på Tequila med mark, nemlig Sour Toe Cocktail, som er sprit med ekte tær oppi. Tømmerhuggere og andre uheldige donerer tær som har gått føyken pga frostbitt eller ulykker. Det er 2500$ i bot om du skulle drikke/spise tåa med vilje, da det ville regnes som kannibalisme. Og med det tenker jeg det er nok fra Canada på en stund.